fbpx

Tumble Creek Cabin by Coates Design Architects offers offers sustainable luxury

In the midst of Washington State’s Cascade Mountains, lies an environmental friendly and sustainable getaway that offers luxury and comfort. Bainbridge Island-based, Coates Design Architects has designed the Tumble Creek Cabin which can withstand extreme changes in temperature. The house utilizes renewable and solar energy to create optimum temperature conditions rather than using the traditional polluting and energy consuming heating and cooling systems. The full height glazing throughout the house allows enough sunlight to seep in while offering a glorious outlook on the landscapes.

The colors of the house’s main frame highlight the mine theme that surrounds the area. The Tumble Creek cabin covers 3,835 square foot and is mainly made out of materials such as stone, Corten Steel and reclaimed barn wood. The floor to ceiling glazing gives the house a ravishing look and connects it to the outdoors. In order to ensure minimal energy usage, the house is characterized to utilize maximum solar energy. For example, to prevent unwanted hot or cold air from seeping in, the mud room has an established air lock system.

The interior of the house has designated rooms like two primary bedroom suites, a bunk room and a guest room which opens up in a separate extension. The house features a patio along with a fireplace situated in an L shaped open-plan room to the east of the house.  There is well cut outdoor pathway that connects from the patio to an outdoor spa. The house also includes a detached garage towards the southwest.

On the rooftop there is a 10kWh photovoltaic array along with which the house takes advantage of radiant underfloor heating and an energy recovery ventilation system to keep the environmental efficiency intact. The systems can easily be adjusted and monitored by the user. The doors and windows are made up of energy efficient aluminum-clad wood and to electrically charge a vehicle a Tesla Powerwall has been set up.

All Images: © Coates Design

h/t: Inhabitat

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More